Wat zijn levensvragen?

Levensvragen zijn vragen over de zin van het leven. Ieder mens heeft levensvragen of vragen rond het bestaan. Soms stelt iemand de vraag direct, zoals: “Wat is de zin van mijn leven?”
Vaak ook leven deze vragen onder de oppervlakte. Mensen komen er pas mee als er ruimte en tijd voor is, in vertrouwelijk contact met een ander.

In het bijzonder komen levensvragen naar boven bij mensen met een ernstige ziekte en met grote verlieservaringen. Voorbeelden van levensvragen hierbij zijn:

Wat is de zin van mijn leven?
Wat doe ik met de tijd die mij resteert?
Is mijn leven van betekenis geweest?
Hoe kom ik in het reine met wat mij nog dwars zit?
Welk beeld heb ik over de dood en wat hierna gebeurt?

Voor veel mensen zijn erkenning en herkenning van hun levensvragen erg belangrijk. Zij kunnen hieruit troost en steun verkrijgen en verbondenheid met het leven ervaren.

Niet iedereen heeft altijd de mogelijkheid om in eigen kring hierover een gesprek te voeren. Dan kan het goed zijn om in contact te komen met iemand die deze geestelijke begeleiding kan bieden. Op onze pagina 'begeleiding en gesprek' vindt u uitgebreide informatie over hoe wij werken. Onderaan deze pagina staan de contactgegevens van het Centrum voor Levensvragen bij u in de buurt.